top of page

Heb ik schimmelnagels of zwemmerseczeem?

“Ik heb al van alles geprobeerd” is een uitspraak die ik regelmatig hoor in mijn praktijk. Belangrijk bij het behandelen van schimmelnagels en huidschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is het consequent behandelen van de nagels en voeten. Maar ook de schoenen en sokken dienen behandeld te worden.

 

“En toch helpt het niet.” Is er dan wel sprake van een schimmel? Een schimmel wordt vaak klinisch vastgesteld, of te wel met het blote oog. Want in de meeste gevallen is er ook sprake van een schimmel. Maar met het blote oog is een schimmel niet daadwerkelijk vast te stellen.

 

Heb ik een schimmel?

Ik werk samen met het laboratorium van UMC Radboud te Nijmegen. We kunnen samen namelijk onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een schimmel of dat we verder moeten gaan kijken. Door het opsturen van een biopt, een stukje nagel of een stukje huid, kan het laboratorium nagaan of er daadwerkelijk sprake is van een schimmel. En ook welke soort een dermatofyt of een non-dermatofyt. 

 

Ik heb een schimmel en nu?

Als blijkt dat er sprake is van een schimmel kan ik samen met u een behandelplan opstellen om de schimmel aan te pakken en zodoende tot een goed resultaat te komen. 

 

Mocht blijken dat er geen sprake is van een schimmel, dan zullen we verder moeten kijken wat hiervan dan de oorzaak is. In veel gevallen betekent dat een doorverwijzing naar de dermatoloog.

 

bottom of page